www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Kasa z klasą

 
10 lutego, w rocznicę zaślubin Polski z morzem, a także nadania praw miejskich, Gdynia ma swoje święto. Jego obchodom towarzyszy przyznanie zasłużonym dla rozwoju miasta ludziom Medali im. Eugeniusza Kwiatkowskiego, wręczane są również Nagrody Przewodniczącego Rady Miasta „Czas Gdyni” za najlepszą inwestycję 2008 roku.
O założeniu, które otrzymało pierwszą nagrodę – zespole biurowców Łużycka Office Park realizowanym przez firmę Allcon – już pisaliśmy. Warto również wspomnieć o biurowcu, który został przez konkursowe jury wyróżniony, czyli o głównej siedzibie zarządu SKOK Stefczyka w Gdyni.
Budynek powstał w wyniku rozbudowy mniejszego biurowca przy ul. Legionów. Jej projekt opracowało gdyńskie biuro CKK Architekci Jana Kozłowskiego. Dzięki powiększeniu obiektu o dodatkową część biurową, magazyny i garaż, możliwe było zebranie pod jednym dachem wszystkich działów największej w Polsce Kasy, rozrzuconych dotychczas w różnych punktach miasta. Budowa trwała trzy lata i zakończyła się we wrześniu 2008 r.
Jury doceniło budynek za interesująco ukształtowaną bryłę, którą „cechuje odwaga, czytelny zamysł i duża zręczność architekta”. Poza tym uznanie wzbudziło umiejętne wykorzystanie lokalizacji obiektu. Położony na stoku redłowskiego wzgórza, dobrze wpisujący się w otoczenie budynek jest jednocześnie świetnie wyeksponowany – góruje nad aleją Zwycięstwa i jest widoczny z wielu miejsc w Gdyni.
CKK Architekci:

Lokalizacja obiektu nie jest łatwa zarówno ze względu na otoczenie, jak i trudne warunki posadowienia. Stąd pomysł potraktowania jego ściany frontowej jako kurtyny łączącą spokój okolicy z pośpiechem panującym w biurze. Zastosowane na fasadzie drewno wprowadza spokój i ład, a także umożliwia harmonijne wpisanie budynku w zieloną okolicę dzielnicy, postrzeganej jako obszar naturalnie ukształtowanych wzgórz, zielonych lasów i spokojnych, zadrzewionych ulic.

Szczególna lokalizacja budynku na stoku wzgórza nie tylko pozwala dostrzec z okolicy jego bryłę, harmonijnie wpisującą się w otoczenie, ale też odwrotnie – pozwala z niego podziwiać wiele dzielnic Gdyni, daleką Zatokę Gdańską i dzielnicę Brzeźno.

Dominujące na elewacjach szkło podkreśla przejrzystość i transparentność instytucji finansowej jaką jest SKOK im. Franciszka Stefczyka. Przeszklone są na przykład elewacje południowe, przejście komunikacyjne wiszące nad głównym wejściem do budynku i, przede wszystkim, strefa głównego wejścia i hol obiektu, gdzie zajrzeć może każdy, kto znajdzie się przed budynkiem.

Przez przeszklony, 3-kondygnacyjny hol bez zamkniętych drzwi, czyli bez żadnych tajemnic i niepewności, widać jak ta instytucja wygląda „od środka". Aby podkreślić naturalny i spokojny charakter obiektu oraz zapewnić spójny wyraz jego strefy wewnętrznej i zewnętrznej, w holu również zastosowano drewno. W połączeniu z górującymi nad nim lampami w kształcie motyli, tworzy ono wnętrze spokojne i uporządkowane, a zarazem naturalne i przyjazne. Hol jest również prawdziwym „węzłem komunikacyjnym” budynku, w którym krzyżują się wszystkie kierunki ruchu w obiekcie. To świetnie działający centralny punkt, z którego można łatwo trafić do biur, zarządu, izby pamięci patrona instytucji, a także do bufetu i parkingu podziemnego. Taki sam komunikacyjny porządek zaproponowano w całym budynku, dbając przede wszystkim o to, aby układ komunikacji wewnętrznej był na każdej kondygnacji identyczny.

Powierzchnia terenu: 4323,73m2
Powierzchnia obiektu: 8500m2
Kubatura obiektu: 26000m³







Komentarze:
» Śmierdząca sprawa
» Budynek Skok Stefczyka
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Piotr Kluj i Paweł Litwinowicz rozbudowują kostkę. Piotr Kluj i Paweł Litwinowicz zaprojektowali rozbudowę domu...
Dolce Villa – apartament z ogródkiem. „Dolce Villa jest świetną opcją dla osób, które...
Leśna Willa z Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz. Leśna Willa, zbudowana w podwarszawskim Izabelinie według projektu...
Muzeum II Wojny Światowej otwarte. „Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i...
Ratusz Marszałkowski w Krakowie – pierwszy eko-urząd. Ratusz Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie ma się...
Dom w Tarnowskich Górach . Dom w Tarnowskich Górach powstał według projektu biura...
Promenada po metamorfozie. Promenada stanęła przy ulicy Ostrobramskiej w Warszawie w...
Rudy Dom w Rudach. Rudy Dom w Rudach – to najpiękniejszy w...
KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe – wzorcowa modernizacja. KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe powstało na terenie dawnego...
Dom letniskowy z pracowni Exterio . Dom letniskowy z pracowni Exterio jest wyjątkowo położony:...
Dom Lokalny z nagrodą World Architecture Community. Dom Lokalny – to projekt Eweliny Jaskulskiej, założycielki...
Centrum Biznesu w Opolu. Centrum Biznesu w Opolu zbudowała Fundacja Rozwoju Śląska...
Sun Garden - dom energooszczędny od Menthol Architekci. Fot. Marcin Czechowicz Sun Garden to kompaktowy i energooszczędny...
Siedziba firmy Geze – biurowiec przyjazny. Siedziba firmy Geze w Warszawie składa się z...
Kamienica Pańska – współczesny zabytek. Kamienica Pańska – to nowy apartamentowiec, wzniesiony na...
Dom w Świerklańcu. Dom w Świerklańcu powstał jako alternatywa dla raczej...
X2 Boutique Office – kameralny biurowiec. X2 Boutique Office jest dziełem biura Projekt Polsko...
Dom w Chruszczobrodzie od Górnik Architects . Dom w Chruszczobrodzie – to właściwie trzy budynki,...
Renowacja georgiańskiej kamiency - Londyn. Powstały przy londyńskiej Curtain Road w rejonie Shoreditch...
Przebudowa domu – kostki projektu mmoa. Przebudowa domu – kostki, na którą zdecydowali się...
Kapliczka w Bronowicach- Kraków. Śląscy architekci z biura MedusaGroup zmierzyli się z...
The Tides – nowy nad Wisłą. The Tides – nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany...
Kaplica Suvela - Espoo. Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym...
Kopernika 21 – biurowiec plomba. Kopernika 21 – to niewielki budynek biurowy, który...
Sierakowskiego 5 – brama do Portu Praskiego. Sierakowskiego 5 – to apartamentowiec, który powstał na...
Pracownia Przybyła - Foryś dla Dąbrowskich Wodociągów. Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i...
Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt