www.sztuka-architektury.pl       ustaw jako startową       dodaj do ulubionych      

 

szukaj w serwisie:



Budynek z tęczą

 
Zaprojektowany przez szczecińską Grupę Domino budynek mieszkalno-usługowy przy u. Limanowskiego 1 w Stargardzie Szczecińskim zachowuje historyczną linię zabudowy i skalą dopasowuje się do zastanych obiektów. Nie lekceważy otoczenia, nie próbuje go zdominować, zakrzyczeć. Ale, dzięki jednemu prostemu zabiegowi, zdecydowanie się w nim wyróżnia. Spokojną, jasną fasadę budynku ożywiają kolorowe, transparentne pasy „żaluzji-okiennic” osłaniających loggie. Za ich sprawą budynek zyskuje indywidualny, niebanalny charakter.

Założenia autorskie:

Projektowany budynek przestrzennie składa się z dwóch elementów: części frontowej zdeterminowanej przez sąsiedztwo obiektów i wnętrza ulicy miejskiej i części zapleczowej powiązanej z wnętrzem kwartału i pozbawionej większych ograniczeń

Front budynku skalą i proporcjami nawiązuje do istniejących budynków, min. przeznaczonych do wyburzenia kamienic. Projektowana zabudowa stosuje oszczędny detal, kompozycje elewacji opierając na grze podstawowych elementów takich jak: okno, loggia, klatka schodowa. Elementem uzupełniającym detal elewacji frontowej są „żaluzje – okiennice” umożliwiające zamknięcie loggii, dzięki czemu zostaje ona odseparowana od otoczenia lub otwarcia jej na otoczenie w dowolnym stopniu.

Sąsiedztwo istniejących budynków (zwłaszcza obiektu banku) wymusza stosowanie rozwiązań formalnych zapewniających uspokojenie kompozycji ulicy Limanowskiego. Z większą swobodą można było potraktować zaplecze budynku.
Powyższe różnice zostały wyartykułowane w podziałach bryły, w zastosowanych detalach i materiałach elewacyjnych. Jednakże budynek posiada jednolity wyraz przestrzenny i formalny, w czytelny sposób zamykając kwartał zabudowy ograniczony ulicami miejskimi. Jako podstawowego materiału użyto tynku mineralnego drobnoziarnistego a jako detal zastosowano elementy wykonane z tynku mozaikowego oraz paneli elewacyjnych. Elementy ruchomych żaluzji loggii zrobione są z kolorowego plexi.

Budynek został zaprojektowany na zasadzie gradacji rozwiązań formalnych: od form najbardziej surowych poprzez pośrednie aż do delikatnych. Podziały urbanistyczne elewacji od strony ul. Limanowskiego wprowadzono za pomocą odpowiedniej gry otworów okiennych oraz charakterystycznych wnęk lokali usługowych, loggii i klatki schodowej, we wnętrzu zaś – za pomocą charakterystycznych balkonów.

Budynek obsługiwany jest przez jedną klatkę schodową. Hol wejściowy stanowi jednocześnie przejście bramowe pomiędzy przestrzenią ulicy i wnętrza kwartału.

Obiekt stanowi zamknięcie kwartału śródmiejskiego i jest częścią składową większego opracowania, w skład którego wchodziło zagospodarowanie całego wnętrza kwartału z elementami osiedlowego parku, miejscami postojowymi, placami zabaw.


Rozpoczęcie inwestycji: 2007 r.
Zakończenie: 2008 r.

Zespół projektowy: Wojciech Dunaj, Anita Dunaj, Izabela Chruściel








Komentarze:
Dodaj komentarz do artykułu »

 



Piotr Kluj i Paweł Litwinowicz rozbudowują kostkę. Piotr Kluj i Paweł Litwinowicz zaprojektowali rozbudowę domu...
Dolce Villa – apartament z ogródkiem. „Dolce Villa jest świetną opcją dla osób, które...
Leśna Willa z Biura Architektonicznego Barycz i Saramowicz. Leśna Willa, zbudowana w podwarszawskim Izabelinie według projektu...
Muzeum II Wojny Światowej otwarte. „Muzeum II Wojny Światowej stanie się unikalną i...
Ratusz Marszałkowski w Krakowie – pierwszy eko-urząd. Ratusz Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie ma się...
Dom w Tarnowskich Górach . Dom w Tarnowskich Górach powstał według projektu biura...
Promenada po metamorfozie. Promenada stanęła przy ulicy Ostrobramskiej w Warszawie w...
Rudy Dom w Rudach. Rudy Dom w Rudach – to najpiękniejszy w...
KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe – wzorcowa modernizacja. KGHM Cuprum Centrum Badawczo-Rozwojowe powstało na terenie dawnego...
Dom letniskowy z pracowni Exterio . Dom letniskowy z pracowni Exterio jest wyjątkowo położony:...
Dom Lokalny z nagrodą World Architecture Community. Dom Lokalny – to projekt Eweliny Jaskulskiej, założycielki...
Centrum Biznesu w Opolu. Centrum Biznesu w Opolu zbudowała Fundacja Rozwoju Śląska...
Sun Garden - dom energooszczędny od Menthol Architekci. Fot. Marcin Czechowicz Sun Garden to kompaktowy i energooszczędny...
Siedziba firmy Geze – biurowiec przyjazny. Siedziba firmy Geze w Warszawie składa się z...
Kamienica Pańska – współczesny zabytek. Kamienica Pańska – to nowy apartamentowiec, wzniesiony na...
Dom w Świerklańcu. Dom w Świerklańcu powstał jako alternatywa dla raczej...
X2 Boutique Office – kameralny biurowiec. X2 Boutique Office jest dziełem biura Projekt Polsko...
Dom w Chruszczobrodzie od Górnik Architects . Dom w Chruszczobrodzie – to właściwie trzy budynki,...
Renowacja georgiańskiej kamiency - Londyn. Powstały przy londyńskiej Curtain Road w rejonie Shoreditch...
Przebudowa domu – kostki projektu mmoa. Przebudowa domu – kostki, na którą zdecydowali się...
Kapliczka w Bronowicach- Kraków. Śląscy architekci z biura MedusaGroup zmierzyli się z...
The Tides – nowy nad Wisłą. The Tides – nowy stołeczny budynek mieszkalno-biurowy oddany...
Kaplica Suvela - Espoo. Fińskie biuro OOPEAA projekt kaplicy wraz z przylegającym...
Kopernika 21 – biurowiec plomba. Kopernika 21 – to niewielki budynek biurowy, który...
Sierakowskiego 5 – brama do Portu Praskiego. Sierakowskiego 5 – to apartamentowiec, który powstał na...
Pracownia Przybyła - Foryś dla Dąbrowskich Wodociągów. Pracownia Przybyła – Foryś, czyli Małgorzata Przybyła i...
Dwa bliźniaki - Bratysława. Działka o powierzchni 660 metrów kwadratowych, na której...
Art Walk – mała architektura dla sztuki. Art Walk - to obiekt nietypowy dla polskich...
Dom w Kobylance. Znajdujący się w bliskim sąsiedztwie Dom w Kobylance...
Panorama House - Aichi. Panorama House powstał na terenie Prefektury Aichi znajdującej...





R E K L A M A





Region:
  Status zawodowy:
  Adres e-mail:
 

R E K L A M A


Przestrzeń złapana w sieci | Wizytówki firm | Redakcja | Reklama | Film | Konkursy SZA | Webinaria architektoniczne | Polityka cookies | Polityka prwatności | Kontakt